Przepisy
  • Ostre skrzydełka z grilla w glazurze miodowej
    Składniki
    Przepis

    Papryczki myjemy, kroimy w bardzo drobną kostkę wraz z pestkami. Przygotowujemy marynatę: do miski wkładamy pokrojoną papryczkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, skórkę otartą z limonki oraz sok z niej wyciśnięty, miód i słodką paprykę. Dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy do miski umyte skrzydełka i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej lub do lodówki – nawet na 24 h.

    Około 30 min przed rozpoczęciem grillowania wyciągamy skrzydełka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Skrzydełka grillujemy z dwóch stron ok. 20 min łącznie. Podajemy z ketchupem Kotlin.

    Sposób przygotowania
  • Szaszłyki z karmazyna i warzyw z grilla
    Składniki
    Przepis

    Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w plastry o szerokości ok 1 cm, cebulę w ćwiartki i rozdzielamy na pojedyncze cząstki, a paprykę kostkę o bokach ok. 2,5×2,5 cm. Rybę kroimy w grubą kostkę.

    Do miski wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy czerwony pieprz, sól, sok z cytryny oraz listki tymianku. Do marynaty dodajemy rybę i warzywa. Odstawiamy na pół godziny (jeśli dłużej – do lodówki).

    Wyszorowane małe ziemniaki gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy. Następnie obtaczamy w 2 łyżkach oliwy i doprawiamy lekko solą oraz tymiankiem. Przekładamy na dużą folię aluminiową, zawijamy na płasko i szczelnie zamykamy. Grillujemy ok. 30 min.

    Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie 10 min przed rozpoczęciem grillowania. Zamarynowaną rybę oraz warzywa o temperaturze pokojowej nabijamy na przemian na patyczki. Grillujemy z każdej strony łącznie ok. 10-15 min.

    Ziemniaki oraz szaszłyki wykładamy na talerz. Podajemy z plastrami cytryny do skropienia ryby dla smaku.

    Sposób przygotowania
  • Szaszłyki z indyka z sałatką grecką i sosem tzatziki
    Składniki
    Przepis

    Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w ok. 2-cm kostkę. Cytrynę dokładnie szorujemy. W dużej misce przygotowujemy marynatę: przez praskę przeciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy jogurt, oliwę, skórkę otartą z cytryny, sok z połówki cytryny, miód, listki oregano, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mięso, mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki min. 30 min. przed grillowaniem.

    Gdy indyk się marynuje, przygotowujemy sos tzatziki: do jogurtu dodajemy starty na drobnej tarce oraz dobrze odciśnięty ogórek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na 30 min., żeby smaki się przegryzły.

    Przygotowujemy sałatkę: paprykę, ogórka i ser kroimy w kostkę, pomidora w cząstki, a cebulę w piórka. Składniki wkładamy do miski, dodajemy oliwki, oliwę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
    Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie 10 min przed rozpoczęciem grillowania. Mięso nabijamy na patyczki. Grillujemy z każdej strony łącznie ok. 20 minut – tak, aby mięso się zarumieniło.
    Sałatkę oraz szaszłyki wykładamy na talerz i podajemy z sosem tzatziki.

    Sposób przygotowania
  • Grillowane faszerowane bakłażany z serem camembert
    Składniki
    Przepis

    Grillujemy bakłażany: umyte warzywa kroimy wzdłuż na pół, a następnie ostrożnie usuwamy miąższ ze środka łyżką tak, żeby bakłażan zachował kształt, pozostawiając ok. 1-cm ścianki. Miąższ odkładamy, a formy z bakłażana nacieramy oliwą, oprószamy lekko solą i zawijamy każdą połówkę osobno w folię. Pieczemy na gorącym grillu ok 20 minut, a miąższ i skórka zmiękną.

    W tym czasie przygotowujemy farsz: Kaszę (lub inny wybrany dodatek skrobiowy) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Na oliwie szklimy na głębokiej patelni obraną i posiekaną cebulę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz aromatyczne przyprawy: kumin, kolendrę, kurkumę, imbir oraz skórkę otartą z cytryny i przez chwilę przesmażamy. Następnie dokładamy posiekamy miąższ bakłażanów, odsączoną ciecierzycę oraz kaszę, mieszamy i po chwili doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz lekko sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy.

    Grillowane bakłażany rozwijamy częściowo z folii i faszerujemy masą z kaszy. Na wierzch układamy kawałki serka camembert i bazylię, ponownie zawijamy w folię, przekładamy na kolejne 10 minut na grilla.
    Faszerowane bakłażany przed podaniem możemy dodatkowo skropić np. pikantną oliwą albo miodem.

    Sposób przygotowania
  • Słoneczna sałatka z brzoskwiniami z grilla
    Składniki
    Przepis

    Umyte brzoskwinie kroimy w ósemki i lekko smarujemy miąższ oliwą. Grillujemy z dwóch stron kilka minut, pilnując aby delikatnie zmiękły i skarmelizowały się, ale nie rozpadły.

    Grubo posiekane orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kruszymy w kawałki.

    Na dużym talerzu rozkładamy sałatę, dodajemy porwane plastry szynki, ser oraz ugrillowane brzoskwinie. Obsypujemy prażonymi orzechami, doprawiamy lekko pieprzem i płatkami chili, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, podajemy.

    Sposób przygotowania
  • Grzanki z grilla z Haluni i awokado
    Składniki
    Przepis

    Ser Haluni (typu halloumi) kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Pieczywo kroimy na skos w kromki grubości ok. 1,5 cm i smarujemy z dwóch stron miękkim masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Awokado kroimy w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny, czerwoną cebulę – w cienkie piórka, a suszone pomidory wzdłuż w paseczki.

    Ser grillujemy ok. 1-2 min z każdej strony aż się zarumieni. Kromki grillujemy ok. minutę z każdej strony, tak aby wierzch się zarumienił, a wnętrze pozostało miękkie.

    Przygotowujemy kanapki, na każdej kromce układając ser, awokado, suszone pomidory, cebulę i rukolę. Doprawiamy solą i płatkami chili lub prażonym sezamem. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi, które możemy wcześniej ugrillować zawinięte w folię aluminiową.

    Sposób przygotowania
  • Żeberka w marynacie miodowo-piwnej
    Składniki
    Przepis

    Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy piwo, olej, dodajemy musztardę, wędzoną paprykę, pieprz, granulowany czosnek, liście laurowe oraz sól. Dokładnie mieszamy. Mięso obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce pod przykryciem ok. 12 godzin.

    Przygotowujemy glazurę: do miski wlewamy olej, dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.

    Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed grillowaniem i papierem kuchennym wycieramy z marynaty. Grillujemy pod przykryciem w niskiej temperaturze zawinięte w folię aluminiową pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie zdejmujemy je z grilla, wyjmujemy z folii, smarujemy glazurą i kładziemy bezpośrednio na mocniej rozgrzany ruszt. Grillujemy jeszcze ok. 10 min. z każdej strony. Jednocześnie na duży kawałek foli wykładamy pomidorki koktajlowe oraz przekrojoną na pół główkę czosnku, posypujemy solą oraz polewamy oliwą i również grillujemy.

    Gotowe składniki wykładamy na talerz. Możemy udekorować gałązką ulubionych ziół i podawać z sosem, np. barbecue.

    Sposób przygotowania
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe w boczku
    Składniki
    Przepis

    Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry o grubości około 2 cm. 
W misce przygotowujemy marynatę – wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, pieprz cayenne oraz sól do smaku. Myjemy i osuszamy gałązki rozmarynu.
    Dokładnie obtaczamy w marynacie medaliony z polędwiczki. Przykrywamy i wstawiamy na około godzinę do lodówki (lub na noc). Mięso wyjmujemy z lodówki pół godziny przed grillowaniem.
    Każdy kawałek polędwiczki zawijamy w plaster boczku i spinamy gałązką rozmarynu lub wykałaczką (jeśli gałązki są cienkie – wówczas zawijamy je razem z boczkiem wokół medalionów).
    Układamy na tacce do grillowania lub na dużym kawałku folii aluminiowej i kładziemy na rozgrzany grill. Grillujemy około 20 minut, w zależności od grubości mięsa.
    Mięso zdejmujemy z grilla, podajemy z ulubioną sałatą oraz pieczywem.

    Sposób przygotowania
  • Grillowane skrzydła indyka w słodko-pikanej glazurze
    Składniki
    Przepis

    Skrzydła indyka myjemy i osuszamy.
    Do miski, która pomieści mięso, wlewamy marynatę płynną Prymat. Limonkę (lub cytrynę) dokładnie szorujemy, a następnie ocieramy skórkę na małej tarce do miski z marynatą. Dodajemy miód, sok z limonki (lub połówki cytryny), płatki chili lub ostrą papryczkę, połowę gałązek tymianku i mieszamy. Dodajemy skrzydła z indyka, dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut (jeśli dłużej – wstawiamy do lodówki, ale pół godziny przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki).

    Skrzydła układamy luźno na dużym kawałku folii aluminiowej, kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy z dwóch stron łącznie około 30 minut (w zależności od wielkości).
    Gotowe danie podajemy np. ze świeżym pieczywem i ulubionymi warzywami, dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.

    Sposób przygotowania
  • Grillowany marynowany łosoś z cukinią
    Składniki
    Przepis

    Rybę myjemy, osuszamy i kładziemy na dwóch kawałkach folii aluminiowej.

    W miseczce mieszamy łyżkę oliwy, sok wyciśnięty z połówki cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól ziołową, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Połową przygotowanej marynaty smarujemy oba dzwonka i zawijamy je szczelnie w folię. Odkładamy na pół godziny – nie do lodówki.

    Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm. Do pozostałej marynaty dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i smarujemy nią plastry cukinii.

    Na rozgrzany ruszt kładziemy rybę w folii. Grillujemy ją z obu stron łącznie ok. 15 minut, w zależności od grubości dzwonka. Obok paczuszek kładziemy plastry cukinii i grillujemy kilka minut – aż do osiągniecia pożądanej miękkości.

    Gotowe danie układamy na talerzu, dokładamy umytą i osuszoną sałatę. Przygotowujemy prosty sos – pozostałą oliwę mieszamy z sokiem cytryny, dodajemy pół łyżeczki musztardy, sól oraz pieprz, a następnie skrapiamy nim danie tuż przed podaniem.

    Sposób przygotowania
  • Roladki z bakłażana faszerowane łososiem i fetą
    Składniki
    Przepis

    Umytego i osuszonego bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Każdy plaster smarujemy oliwą z obu stron, układamy na folii aluminiowej i grillujemy przez około minutę z każdej strony – aż lekko zmiękną. Następnie odsączamy bakłażana w ręczniku papierowym, studzimy. Delikatnie solimy i pieprzymy.

    W miseczce mieszamy rozkruszony ser typu feta z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Surowego łososia kroimy w bardzo cienkie plastry. Plastry bakłażana smarujemy masą serową. Na ser układamy łososia i ściśle zawijamy w roladkę, spinamy wykałaczką.

    Roladki kładziemy na rozgrzany grill. Grillujemy przez około 10 minut, od czasu do czasu je obracając. Gdy są gotowe, zdejmujemy je z grilla, posypujemy sezamem, dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy na ciepło lub na zimno – według uznania.

    Sposób przygotowania
  • Grillowana karkówka na ostro z ziemniakami
    Składniki
    Przepis

    Kotlety z karkówki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
    Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy oliwę, wsypujemy 1/3 opakowania przyprawy do karkówki Prymat, sok z cytryny, łyżeczkę miodu oraz płatki chilli. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy, w drugiej marynujemy mięso i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

    Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Wkładamy do garnka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy przez 10 minut, aż lekko zmiękną. Odcedzamy i odparowujemy. Tak przygotowane ziemniaki obtaczamy pozostałą marynatą Następnie wykładamy je na tackę aluminiową i grillujemy, aż będą rumiane i gotowe.
    Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki minimum pół godziny przed grillowaniem. Grillujemy na tacce lub bezpośrednio na ruszcie przez około 10 minut z każdej strony (w zależności od grubości kotletów), najlepiej pod przykryciem.

    W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa. Szpinak rozdzielamy na dwa talerze, dodajemy przekrojone pomidorki i oliwki. Skrapiamy octem balsamicznym i lekko doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grillowaną karkówką i łódeczkami ziemniaków z ulubionym sosem, np. keczupem.

    Sposób przygotowania
  • Klasyczny burger z grilla
    Składniki
    Przepis

    Burgery wykładamy na tackę do grilla i kładziemy na ruszt. Grillujemy z dwóch stron kilka minut, w zależności od preferencji stopnia wysmażenia. Bułki rozkrajamy na pół i grillujemy około minuty z dwóch stron.
    W tym czasie cebulę, ogórki i pomidora kroimy w plasterki, a sałatę myjemy i osuszamy.
    Zdjęte z rusztu bułki smarujemy majonezem. Składamy burgery. Na dolną część bułki kładziemy sałatę, następnie burgera, pomidora, ogórki i cebulę. Dodajemy ketchup. Zamykamy burgera. Całość przebijamy patykiem do szaszłyków, aby burger się nie rozpadł.
    Rada: Burgery świetnie smakują z domowymi frytkami! Można też po przełożeniu smażonego burgera na drugą stronę, położyć na wierzch plaster sera typu cheddar.

    Sposób przygotowania
  • Grillowany camembert z orzechami, żurawiną i syropem klonowym
    Składniki
    Przepis

    Ser wykładamy na duży kawałek folii aluminiowej, dokładnie zawijamy i kładziemy na rozgrzany ruszt. Grillujemy z dwóch stron łącznie ok. 10 min.
    Ugrillowany ser ostrożnie wykładamy na talerz i polewamy syropem klonowym. Posypujemy grubo posiekanymi orzechami i podajemy z żurawiną. Opcjonalnie serwujemy ze świeżym pieczywem bądź grillowanymi warzywami.
    Rada: orzechy włoskie warto lekko wcześniej uprażyć na suchej patelni lub tacce grillowej.

    Sposób przygotowania
  • Szparagi grillowane w boczku
    Składniki
    Przepis

    Z opakowania wyjmujemy plastry boczku i rozkładamy je na desce do krojenia. Jeśli plastry są zbyt grube, możemy je delikatnie rozbić.
    Szparagi dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy twarde łykowate końcówki. Każdy szparag smarujemy oliwą i delikatnie oprószamy solą, zmielonym pieprzem kolorowym Prymat i ziołami prowansalskimi, następnie zawijamy w plastry boczku.
    Tak przygotowane warzywa grillujemy z dwóch stron około 6-8 min, często przekładając, aby boczek równomiernie się zarumienił.
    Danie dekorujemy pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oprószonymi solą, oraz natką pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Amatorom ostrości polecamy posypać dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.

    Sposób przygotowania
  • Mięsno-warzywne szaszłyki z grilla w klasycznej marynacie
    Składniki
    Przepis

    Boczek oraz filet z indyka myjemy i oczyszczamy. Filet kroimy w kostki o boku ok. 3 cm, boczek – w grube plastry. W dużej misce przygotowujemy marynatę. Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy oliwę, miód, przyprawę do grilla Prymat, a następnie wszystko dokładnie mieszamy i dokładamy mięso. Mieszamy, tak, aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, a najlepiej na noc.
    Następnego dnia myjemy warzywa. Oczyszczoną paprykę kroimy w kawałki zbliżone wielkością do kawałków mięsa. Pieczarki grillowe dzielimy na pół lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Obraną cebulę kroimy w ćwiartki.

    Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie 10 min. Składniki naprzemiennie nadziewamy na patyczki – nie za ściśle. Grillujemy na średnim ogniu, aż mięso będzie upieczone i rumiane. Podajemy z ulubionym ketchupem.

    Sposób przygotowania
  • Tradycyjna karkówka z grilla
    Składniki
    Przepis

    Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm, a następnie każdy lekko rozbijamy tłuczkiem. Obrane ząbki czosnku kroimy wzdłuż na pół (jeśli są duże), małe pozostawiamy w całości. Obraną cebulę kroimy w plastry. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy gotową marynatę w płynie, dodajemy oliwę, musztardę, sok wyciśnięty z połówki limonki, chili, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość mieszamy. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie, pomiędzy plastrami układamy cebulę oraz czosnek. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki minimum 30 min. przed grillowaniem. Kawałki mięsa grillujemy bezpośrednio na ruszcie lub na tacce aluminiowej. Gotowe danie dekorujemy gałązkami świeżego oregano. Podajemy np. z grillowanymi warzywami.

    Sposób przygotowania
  • Marynowana grillowana karkówka z batatami
    Składniki
    Przepis

    Bataty obieramy i kroimy w łódeczki/cząstki/plastry według upodobania. Wkładamy do garnka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy przez 10 minut. Następnie je odcedzamy i odparowujemy. W niewielkiej miseczce przygotowujemy marynatę: wyciskamy sok z połówki limonki, dodajemy 1 płaską łyżeczkę miodu, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, paprykę oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy w plastry, a pomidory na połówki.

    Następnie obtaczamy bataty, cukinię i pomidory w marynacie i odstawiamy na pół godziny. Zamarynowane bataty grillujemy z każdej strony około 10-15 minut (w zależności od wielkości cząstek). Pozostałe warzywa grillujemy około 8 minut.

    Karkówkę wyciągamy z lodówki pół godziny przed planowanym grillowaniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Grillujemy z obu stron około 8 minut z gałązką rozmarynu, pilnując, aby mięso się nie przypaliło. Podajemy z ulubionym ketchupem i grillowanymi warzywami.

    Sposób przygotowania
  • Pstrąg tęczowy z pikantnymi ziemniakami
    Składniki
    Przepis

    Ryby myjemy, osuszamy, nacinamy tuszki i układamy każdą na dużym kawałku folii aluminiowej. Cytrynę dokładnie szorujemy. Połowę kroimy w cienkie plastry, z drugiej połowy wyciskamy sok. Do środka każdej tuszki wkładamy kawałeczki masła, po 3 plasterki cytryny i kilka gałązek świeżego koperku. Z zewnątrz ryby nacieramy łyżką oliwy, oprószamy solą ziołową i świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy połówki pomidorków. Każdą osobno zawijamy szczelnie w folię aluminiową.
    Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki (lub na ćwiartki – w zależności od ich wielkości) wkładamy do garnka z osoloną wodą i podgotowujemy około 10 minut – tak, żeby były półtwarde. Odcedzamy, odparowujemy. W misce mieszamy pozostałą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 szczypty chili – w marynacie obtaczamy ziemniaki. Zawijamy je płasko w folię aluminiową.

    Tak przygotowaną rybę oraz ziemniaki kładziemy na rozgrzany grill. Pieczemy łącznie 20-30 minut. Rybę z pomidorkami oraz ziemniaki wyjmujemy z folii, podajemy ze świeżym koperkiem oraz plastrami cytryny.

    Sposób przygotowania
Produkty