- przepisyGRILLOWANE PODUDZIA Z KURCZAKA PODANE Z FRYTKAMI Z BATATÓWSkładniki
- 8 podudzi z kurczaka
- 4 średnie bataty
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól gruboziarnista
PrzepisPodudzia kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę do miski wlewamy sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, musztardę, sól, paprykę ostrą i słodką oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy pałki, każdą z nich obtaczamy w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę (lub dłużej).
Bataty obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy je pozostałą oliwą.
Podudzia kurczaka układamy na ruszcie, grillujemy przez około 40-50 minut (w zależności od ich wielkości). Co jakiś czas obracamy je, aby skórka się nie przypaliła. Na ostatnie 10 minut grillowania pałki przekładamy na bok grilla i przykrywamy folią aluminiową.
Frytki z batatów układamy na tacce do grillowania, grillujemy około 20 minut – powinny być miękkie, a skórka chrupiąca. Po zdjęciu z grilla oprószamy je solą gruboziarnistą.
Gotowe podudzia oraz frytki z batatów podajemy z ulubionymi sosami – ketchupem, musztardą lub dipem czosnkowym.
- przepisyGRILLOWANE PODUDZIA Z KURCZAKA PODANE Z FRYTKAMI Z BATATÓWSkładniki
- 8 podudzi z kurczaka
- 4 średnie bataty
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- gruboziarnista
PrzepisPodudzia kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę do miski wlewamy sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, musztardę, sól, paprykę ostrą i słodką oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy pałki, każdą z nich obtaczamy w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę (lub dłużej).
Bataty obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy je pozostałą oliwą.
Podudzia kurczaka układamy na ruszcie, grillujemy przez około 40-50 minut (w zależności od ich wielkości). Co jakiś czas obracamy je, aby skórka się nie przypaliła. Na ostatnie 10 minut grillowania pałki przekładamy na bok grilla i przykrywamy folią aluminiową.
Frytki z batatów układamy na tacce do grillowania, grillujemy około 20 minut – powinny być miękkie, a skórka chrupiąca. Po zdjęciu z grilla oprószamy je solą gruboziarnistą.
Gotowe podudzia oraz frytki z batatów podajemy z ulubionymi sosami – ketchupem, musztardą lub dipem czosnkowym.