produkty
nowa gazetka tutaj jest
  • przepisy
    GRILLOWANE PODUDZIA Z KURCZAKA PODANE Z FRYTKAMI Z BATATÓW
    Składniki
    • 8 podudzi z kurczaka
    • 4 średnie bataty
    • 6 łyżek oliwy
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka musztardy
    • sok z połówki cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
    • sól gruboziarnista
    Przepis

    Podudzia kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę do miski wlewamy sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, musztardę, sól, paprykę ostrą i słodką oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy pałki, każdą z nich obtaczamy w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę (lub dłużej).

    Bataty obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy je pozostałą oliwą.

    Podudzia kurczaka układamy na ruszcie, grillujemy przez około 40-50 minut (w zależności od ich wielkości). Co jakiś czas obracamy je, aby skórka się nie przypaliła. Na ostatnie 10 minut grillowania pałki przekładamy na bok grilla i przykrywamy folią aluminiową.

    Frytki z batatów układamy na tacce do grillowania, grillujemy około 20 minut – powinny być miękkie, a skórka chrupiąca. Po zdjęciu z grilla oprószamy je solą gruboziarnistą.

    Gotowe podudzia oraz frytki z batatów podajemy z ulubionymi sosami – ketchupem, musztardą lub dipem czosnkowym.

  • przepisy
    GRILLOWANE PODUDZIA Z KURCZAKA PODANE Z FRYTKAMI Z BATATÓW
    Składniki
    • 8 podudzi z kurczaka
    • 4 średnie bataty
    • 6 łyżek oliwy
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka musztardy
    • sok z połówki cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
    • sól
    • gruboziarnista
    Przepis

    Podudzia kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę do miski wlewamy sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, musztardę, sól, paprykę ostrą i słodką oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy pałki, każdą z nich obtaczamy w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę (lub dłużej).
    Bataty obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy je pozostałą oliwą.
    Podudzia kurczaka układamy na ruszcie, grillujemy przez około 40-50 minut (w zależności od ich wielkości). Co jakiś czas obracamy je, aby skórka się nie przypaliła. Na ostatnie 10 minut grillowania pałki przekładamy na bok grilla i przykrywamy folią aluminiową.
    Frytki z batatów układamy na tacce do grillowania, grillujemy około 20 minut – powinny być miękkie, a skórka chrupiąca. Po zdjęciu z grilla oprószamy je solą gruboziarnistą.
    Gotowe podudzia oraz frytki z batatów podajemy z ulubionymi sosami – ketchupem, musztardą lub dipem czosnkowym.