section divider

Aktualności

Niemarnowanie żywności na uwadze mamy

 

Niemarnowanie żywności jest ważnym elementem naszej społecznej odpowiedzialności. Dlatego każdego dnia podejmujemy szereg działań, których celem jest przeciwdziałanie temu zjawisku.

 

Jakie działania podejmujemy?

  • Liczba kupowanych i rozdzielanych między sklepami produktów jest w Stokrotce na bieżąco kontrolowana i dostosowywana, tak aby odpowiadała ona potrzebom naszych klientów. Dzięki przemyślanemu planowaniu codziennie ograniczamy do minimum ryzyko zbyt dużych dostaw żywności.
  • W całym łańcuchu dostaw dbamy o zapewnienie produktom odpowiedniej temperatury przechowywania. Wszystkie nasze magazyny podzielone są na strefy z warunkami dopasowanymi do tych, których potrzebują owoce i warzywa, nabiał czy mięso. Stokrotkowe ciężarówki również wyposażone są w systemy monitorowania i utrzymywania odpowiedniej temperatury, dzięki temu ani mrozy, ani upały nie mają wpływu na bezpieczny transport towarów. Nie zapominamy też o naszych sklepach – wszystkie Stokrotki posiadają nowoczesne chłodnie, które sprawiają, że artykuły przechowywane są w najlepszych warunkach.
  • W każdym sklepie produkty, ich liczba i termin przydatności są dalej pod stałą kontrolą naszych pracowników. W przypadku towarów z krótkim terminem obniżamy ceny nawet o 70% i dbamy o ekspozycję przecenionych artykułów, tak aby skutecznie zapobiec ich zmarnowaniu.
  • Stokrotka regularnie przekazuje również żywność na rzecz organizacji pożytku publicznego. Obecnie współpracujemy m.in.: z Federacją Polskich Banków Żywności, Caritasem Archidiecezji Lubelskiej oraz Bractwem Miłosierdzia im. św. Brata Alberta w Lublinie. W 2021 roku udało nam się w ten sposób uratować blisko 1 436 ton żywności, o wartości 1 618,3 tys zł.

Powrót