Niemarnowanie żywności na uwadze mamy
Niemarnowanie żywności jest ważnym elementem naszej społecznej odpowiedzialności. Dlatego każdego dnia podejmujemy szereg działań, których celem jest przeciwdziałanie temu zjawisku.
Jakie działania podejmujemy?
- Liczba kupowanych i rozdzielanych między sklepami produktów jest w Stokrotce na bieżąco kontrolowana i dostosowywana, tak aby odpowiadała ona potrzebom naszych klientów. Dzięki przemyślanemu planowaniu codziennie ograniczamy do minimum ryzyko zbyt dużych dostaw żywności.
- W całym łańcuchu dostaw dbamy o zapewnienie produktom odpowiedniej temperatury przechowywania. Wszystkie nasze magazyny podzielone są na strefy z warunkami dopasowanymi do tych, których potrzebują owoce i warzywa, nabiał czy mięso. Stokrotkowe ciężarówki również wyposażone są w systemy monitorowania i utrzymywania odpowiedniej temperatury, dzięki temu ani mrozy, ani upały nie mają wpływu na bezpieczny transport towarów. Nie zapominamy też o naszych sklepach – wszystkie Stokrotki posiadają nowoczesne chłodnie, które sprawiają, że artykuły przechowywane są w najlepszych warunkach.
- W każdym sklepie produkty, ich liczba i termin przydatności są dalej pod stałą kontrolą naszych pracowników. W przypadku towarów z krótkim terminem obniżamy ceny nawet o 70% i dbamy o ekspozycję przecenionych artykułów, tak aby skutecznie zapobiec ich zmarnowaniu.
- Stokrotka regularnie przekazuje również żywność na rzecz organizacji pożytku publicznego. Obecnie współpracujemy m.in.: z Federacją Polskich Banków Żywności, Caritasem Archidiecezji Lubelskiej oraz Bractwem Miłosierdzia im. św. Brata Alberta w Lublinie. W 2022 roku udało nam się w ten sposób uratować blisko 1 054 ton żywności, o wartości 6 556 528,14 zł.
Powrót